Djerba

Prama legendi, otok blagostanja na kojemu su ljudi sretno živjeli i uživali u slatkastom napitku, otkrio je Odisej na putu iz Troje, a na suvremenu Odiseju možete krenuti i sami. Djerba je pravi tuniski biser, bogat palmama, maslinicima i dugim pješčanim plažama.

Arapska egzotičnost i blizina Sahare daju mu poseban šarm uz obilje užitaka i bajkovitih prizora iz 'Tisuću i jedne noći'. Posjetom jednog od lokalnih tržnica otkrit ćete čari tradicionalnog cjenkanja. Povijest i kultura otoka prilično se razlikuju od one na afričkom kontinentu. Otok ima tipičnu arhitekturu, a zanimljiv je i raznovrstan etnički sastav stanovništva. Unutrašnjost otoka jednostavno poziva na otkrivanje berberskih sela, keramičkih radionica i tkaonica sagova, što možete činiti biciklom ili jednostavno, na devi.

Houmt Souk, Midoun
Houmt Souk je glavni i najveći grad s oko 45000 stanovnika, 8 km udaljen od zračne luke na jednoj strani i 10 km od turističkog predjela na drugoj strani.
Predstavlja središte trgovine, što govori i njegovo ime, trgovačka četvrt, a izgradili su ga trgovci i obrtnici. Tu je tradicionalni bazar na otvorenom s odvojenim tržnicama (souk), a sam grad je najpoznatiji po izradi zlatnog i srebrnog nakita. Na trgu se nalaze brojne trgovine, restorani sa bogatom ponudom lokalne i međunarodne kuhinje. Ponedjeljkom i četvrtkom, domaći stanovnici donose na tržnicu svoje rukotvorine te se opskrbljuju sa svim  drugim potrepštinama potrebnim za život. To privlači brojno domaće stanovništvo i turiste. Cijeli se grad razvio od malene tržnice koja danas predstavlja središte otoka. Kilometar od centra je gradska luka iz koje se pruža pogled na utvrdu Bordj El Kebir koju su izgradili Aragonci u 13 st. Na temeljima stare rimske utvrde. Utvrdu je obilježio tragičan događaj kada su Turci pobili španjolske vojnike te od njihovih glava sazidali stup. Stup je stajao sve do 1848.g kada su ga na zahtjev francuskog konzula i po naredbi tuniskog kralja srušili.

Midoun je drugi najveći grad na otoku, a turistima je najzanimljiviji petkom kada se na tržnici nude razne rukotvorine. Također je i značajan svjedok razdoblja trgovanja robovima iz podsaharske Afrike jer je predstavljao jedno od polazišta za prodaju robova u novi svijet. Mnogu su od njih ostali ovdje i nakon zabrane trgovanja robovima od strane tuniske države 1846. godine. Na tom je mjestu ostao netaknuti dio ruralne Djerbe, osobito predio koji se proteže prema Mahboubinu, gdje nalazimo najljepše krajolike Djerbe.