San Francisco

Nakon što se iz njega vratite shvačate pjeesmu Franka Sinatre: „I left my heart in San Francisco" (Ostavio sam srce u San Franciscu). Jedna od deset najposječenijih američkih destinacija i jedna od najprepoznatljivijih.

Grad je kompaktan, proteže se na svega 18 km2, zbog čega je poslije New Yorka najnaseljeniji grad amerike. Kako je smješten na obali, te brdašca i parkovi čine ga većim.
Nije važno da li ste u potrazi za romantičnim mjestima, mjestima za razgledavanje, večeranje, kultura, sport, fantastičan krajolik, San Francisco svakome može nešto ponuditi.

Kineska četvrt, najveća kineska zajednica van Kine, ima bogato ukrašena šarena vrata kroz koja se ulazi u četvrt. Tu su raznovrsni dućani sa čajevima, mješovita roba, dućani draguljima,ljekarne, restorani, pekarnice, cvječarnice, tražnica prepuna žive stoke, a sve vrvi ljudima.

U blizini se nalazi plaža North, ujedno poznata kao Mala Italija. Nekoć dom pjesnika bbeat generacije Alan Ginsberga i Jaska Kerouaca koji su ovdje običavali piti i čitati svoja djela u knjižari City Lights.
Tu je i Park Washington Square s neodoljivim crkvama, mnogobrojnim uličnim sajmovima, famoznom talijanskom kuhinjom i autentičnim ljupkim kafićima.

Za ljubitelje morskih plodova neizostavan je posjet Fisherman's Wharf-u (Ribarsko pristanište). To je dom slavnih dangeneških rakova, juhe od plodova mora s povrćem i hordi morskih lavova koji ljenčare na dokovima.

U blizini je pistanište trajekta koji će Vas odvesti do Alcatraza, zatvora sa najvišim stupnjem zaštite, koji je nekoć bio dom najvećih svjetskih kriminalaca, i otoka Angel, drugog otoka i nacionalnog parka koji plutaju u zaljevu San Francisca, kao i do obližnjih Sausalita i Tiburona, dva fina predgrađa na obali.

Embareađero, šetalište s palmama, dom je nedavno obnovljene Ferry Building u kojoj su se smjestile tržnice farmera koji se bave organskim uzgojem hrane, fantastični restorani, barovi i dućani u ljupkom zdanju koje podsjeća na europske željezničke postaje. Svako jutro tamo možete nabaviti najbolji lokalni sir, voće i kruh za piknik u Parku Golden Gate. Park je ujedno dom Muzeja Young, fantastičnih botaničkih vrtova i mnogobrojnih jezera i mjesta za piknik.
Ashbury, još jedno živopisno područje, gdje su hipijevci tijekom 1960-ih i 1970-tih godina prakticirali slobodnu ljubav.  Još uvijek je to dom tinejdžera odjevenih u hipijevske boje i kafića s domaćim proizvodima, pa će vas šetnja tim dijelom zapravo odvesti u prošlost.

Još jedna poznata četvrt San Francisca je Castro. Ona je dom najvećeg postotka Gay populacije. Tamo postoji mnogo živih bistroa, kafića, galerija, restorana koji su se smjestili među dobro očuvanim viktorijanskim zdanjima i uređenim vrtovima.
Ispred Centra digitalne umjetnosti Letterman nalazi se Marina Green, travnata površina igrališta, trkaćih staza i lijepe plaže s najveličanstvenijim pogledom na crveni most Golden Gate.