New York

Iz New Yorka će te se uvijek vraiti sretni i zadovoljni, i svaki put je kao da ste prvi put bili, uvijek Vas još malo otruje željom da ga opet vidite. To je grad kojeg volite kao svog partnera.

Nakon što prvi put zgazite na njegovo tlo razgledate lijevo, desno, dolje i gore izmamiti će Vam osmijeh na lice koji nećete skinuti dok ga ne napustite. Jedinstven je i potpuno drugačiji od ostalih. Odmah ćete primjetiti Art Deco kaskadnu arhitekturu koja  vas vraća u crno bijele filmove. Obavezno je ispijanje kave u Starbucksu kao i penjanje na vrh Rochfeller Centra i uživanje u pogledu na cijeli Manhattan. Odmah iza ugla je Peta Avenija i shopping carstvo. Ali ako se možete suzdržati prvo prošetajte po Petoj Aveniji pa tek onda shoppingirajte.  Tu je i New York Public Library gdje uvijek ima neka zanimljiva izložba, iako je i samo zdanje dovoljno da vas očara. Blizu su Vam i The Metropolitan Opera House ili Radio City Music Hall.

Ono što noćnom životu ovoga grada daje posebni šarm je mogućnost da osim standardnog scenarija - iznimnog restorana nakon kojeg slijedi odličan klub, iskusite i originalni izlazak s polovice prošlog stoljeća u Cagney ili Sinatra stilu.
Zakoračite u najglamurozniji dio američke kulturne povijest - jazz i blues eru i uživajte u muzici big banda i jazz glazbenika u legendarnom The Blue Note jazz klubu. Provjerite i što je na repertoaru B.B. King Blues Club and Grill gdje možete poslušati legende američke glazbe od gospel grupe kao što je The Blind Boys of Alabama do Chuck Berry-a.
Još jedan neizostavni dio američke zabavljačke kulture koji ne smijete propustiti je stand- up komedija. Posjetite jedan od brojnih comedy klubova kao što je The Comedy Cellar gdje će vas do suza nasmijati vicevi o Portorikancima, Talijanima, Ircima, Iračanima, ženama, ružnim i debelim ljudima, jer iako je deviza „političke korektnosti" krojena u Americi, njihov humor ne štedi nikoga. Konačno, zaokružite večer u Carnegie klubu gdje možete pijuckati fini martini uz jazz glazbu uživo dok vaši dečki na sigurnom uživaju u najboljim cigarama uz vrhunski whiskey i lijepe cure u malim crnim haljinicama s biserima oko vrata. Osjećati ćete se kao da pored vas sjedi sam Humphrey Bogart.
Ipak, za one koji više vole glam barove i klubove, najpopularniji su barovi na vrhovima zgrada, tzv.rooftop barovi, i općenito hotelski barovi. Meni je najdraži Soho House New York gdje možete vrhunski večerati i nakon toga popiti piće u šik rooftop baru s pogledom na cijeli grad. Što se tiče gastronomije, u New Yorku svaki dan niču novi restorani, i zaista možete jesti najfiniju i najraznolikiju hranu u kojem god cjenovnom rasponu želite. Stoga bih se ponovo vratila na originalnost američkog doživljaja. Pokušajte barem jednom ručati u tipičnom diner-u (zalogajnici). El Crazy Horse ili Buffalo Bill burger s milkshake-om iz legendarnog Silver Spurs Diner-a izvrsno godi nakon dima i alkohola subotnje večeri.

Grad osim što je raj za muzičke konzumente meka je i za šopingoholičere, ali i za one koji ne vole šoping ali trebaju obnoviti garderobu. Peta Avenija kao i Madison Avenija puna je poznatih butika i robnih kuća. Čak i ako ste limititanog budžeta vrijedi ih pogeldati , jer svaki izlog je pravo malo umjetničko djelo. A isprobavanje je besplatno pa bez problema isprobajte ogrlicu u Tiffany & Co, cipele u SAKS-u ili Bloomingdale's-u, odječu u Barney's ili Macy's, prošetajte jroz Bulgary, Fendi, Gerragamo, Van Cleef i desecima drugih dućana.

Restorani niću svakodnevno tako da je hrane svakog cjenovnog ranga kao i podneblja iz kojeg potječe.  Uživajte u blagodatima Američkog sna svakog trenutka probedenog u njemu.
Kako se sve tu radi sa stilom, ne zaboravite kraj dana proslaviti na njujorški način i popiti Cosmopolitan koktel ili Raspberry Martini, onako, njujorški.